Sos z kurek z dyniowym ravioli

    Sos z kurek z dyniowym ravioli

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten sos kurkowy idealnie pasuje do delikatnego ravioli z nadzieniem z dyni. Możesz je zrobić sam w domu, ale możesz też kupić ulubione ravioli z dowolnym nadzieniem. Ten sos doskonale komponuje się też z innymi daniami, zwłaszcza z makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 porcji ravioli z dynią piżmową (lub innego ravioli)
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 500 g kurek, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze części
    • 1 ząbek czosnku, obrany
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
    • starty parmezan do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

      Ravioli:

    1. Przygotować ravioli z dynią piżmową zgodnie z przepisem (lub ugotować kupne ravioli). Przed odcedzeniem ravioli, odlać chochelkę wody z garnka do osobnego naczynia.
    2. Sos:

    3. W dużej patelni ustawionej na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać kurki, czosnek i rozmaryn i smażyć 5-7 minut, aż grzyby zmiękną, stale mieszając.
    4. Dodać odcedzone, ugotowane ravioli. Zwiększyć ogień i dodać odstawioną wodę z gotowania ravioli. Wymieszać. Zdjąć z ognia i wyjąć czosnek.
    5. Nałożyć ravioli z sosem na 8 talerzy i posypać parmezanem.

    Jak czyścić kurki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć jak wybierać, przechowywać i czyścić kurki, koniecznie przeczytaj te porady: Jak czyścić kurki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis