Odwrócone ciasto ze śliwkami i jagodami

    Odwrócone ciasto ze śliwkami i jagodami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Piękne i pyszne ciasto gotowe w godzinkę. Zamiast śliwek można użyć brzoskwiń, można też całkiem pominąć jagody.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 okrągła forma o średnicy 23 cm

    • 150 g mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 50 g masła
    • 50 g miękkiego brązowego cukru
    • 75 g masła
    • 200 g cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 175 ml mleka
    • 4 śliwki, przekrojone na pół, wyjęte pestki
    • 125 g jagód

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować tłuszczem okrągłą foremkę o średnicy 23 cm. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
    2. W przygotowanej blaszce wymieszać 50 g masła z brązowym cukrem. Włożyć blaszkę do rozgrzanego piekarnika i czekać aż masło się stopi i zaczną się tworzyć bąbelki. Wtedy wyjąć blachę z piekarnika i odstawić.
    3. W dużej misce zmiksować 75 g masła z cukrem, aby powstała jasna i puszysta masa. Miksując, dodać jajko i wanilię. Nadal stale miksując dodawać na przemian mąkę i mleko. Wymieszać wszystko tylko tyle aby się połączyło.
    4. Wzdłuż brzegów blaszki ułożyć śliwki tak, aby lekko na siebie zachodziły. W środku ułożyć jagody. Na to wlać ciasto, całkowicie przykrywając owoce.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Studzić przez 15 minut, a następnie podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis