Proste ciasto ze śliwkami

    Proste ciasto ze śliwkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ciasto śliwkowe pieczone w keksówce, posypane brązowym cukrem, który się w pieczeniu cudownie karmelizuje. Można go śmiało spakować na lunch do pracy lub na śniadanie do szkoły.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka

    • 240 g posiekanych śliwek
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 110 g masła lub margaryny do pieczenia
    • 200 g cukru
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 2 jajka
    • 200 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 5 łyżek jogurtu naturalnego
    • 4 łyżki miękkiego brązowego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Keksówkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Posiekane śliwki włożyć do miski, posypać 1 łyżką mąki i wymieszać aby się nią dobrze pokryły. Odstawić.
    3. W dużej misce zmiksować masło z cukrem i wanilią, aby powstała jasna, puszysta masa. Następnie, stale miksując, dodać jajka.
    4. Do osobnej miski przesiać 200 g mąki, sól i sodę. Wymieszać, a następnie dodać do masy maślano-jajecznej na przemian z jogurtem (cały czas miksując).
    5. Dodać śliwki i delikatnie wymieszać, a następnie przelać ciasto do blaszki. Posypać po wierzchu brązowym cukrem.
    6. Piec w rozgrzanym piekarniku, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta - ok. 45-50 minut.
    7. Wyjąć z piekarnika i studzić w blaszce przez 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć z blaszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis