Szybkie i proste ciasto ze śliwkami

    Szybkie i proste ciasto ze śliwkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jeśli użyjesz robota kuchennego, zrobisz to ciasto w mgnieniu oka. Oczywiście możesz je też wyrabiać ręcznie.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 foremka 26 lub 28 cm

    • 600 g śliwek (15-20 sztuk)
    • skórka i sok z 1/2 cytryny
    • 100 g miękkiego masła
    • 200 g cukru
    • 300 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 75 g kwaśnej śmietany lub maślanki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +15min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką okrągłą foremkę o średnicy 26 lub 28 cm.
    2. Śliwki umyć, osuszyć, poprzekrawać na pół i wyjąć pestki. Skropić sokiem z połowy cytryny.
    3. Do miski robota kuchennego włożyć masło, dodać cukier, mąkę, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i skórkę cytrynową. Wymieszać na gładkie ciasto i przełożyć do blaszki.
    4. Na cieście ułożyć śliwki przekrojoną stroną do dołu. Najlepiej, aby było ich jak najwięcej - mogą się dotykać, a nawet na siebie zachodzić. Posypać cynamonem.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45-50 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Studzić 15-20 minut, a następnie posypać cukrem pudrem.

    Wyrabianie ręczne:

    Ręcznym mikserem zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać jajka, po jednym na raz, stale miksując. Dodać skórkę cytrynową i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą i dodawać do ciasta, stale miksując, na przemian ze śmietaną. Miksować aż ciasto będzie gładkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis