Hamburgery z sosem chutney

    Hamburgery z sosem chutney

    1polubienie
    22min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pysznie soczyste hamburgery z niespodziewanym smakiem w środku dzięki dodatkowi sosu chutney. Podawać w bułkach razowych z listkami sałaty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g mielonej cielęciny
    • 80 g gotowanej szynki, posiekanej
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 1 żółtko
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżki sosu chutney
    • 4 plasterki bekonu
    • 2 łyżki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Cielęcinę wymieszać z szynką, bułką tartą, żółtkiem, doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 8 krążków. Na połowie rozprowadzić po łyżce sosu, przykryć pozostałymi tak, aby chutney był w środku.
    2. Bekon rozłożyć na deseczce. Na każdym ułożyć burgera i zawinąć. Posmarować olejem i smażyć na patelni albo grillu przez 10-12 minut, w międzyczasie odwracając raz.

    rada

    Aby przyrządzić te burgery szybciej, należy starannie wyrobić wszystkie składniki (poza bekonem) w misce i uformować 4 krążki. Użyć w tej wersji rozdrobnionego sosu chutney. Owinąć bekonem i smażyć lub piec jak w głównym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis