Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek

    Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek

    1polubienie
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Paszteciki to typowa przekąska dla mieszkańców Szczecina i okolic. Szybkie danie z nadzieniem mięsnym, mimo modnych współczesnych wpływów kulinarnych zza granicy, nadal cieszy się dużym zainteresowaniem.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 250 ml mleka
    • ½ kg mąki pszennej
    • 30 g drożdży
    • 1 płaska łyżeczka cukru
    • 1 jajko
    • 2 żółtka jaj
    • ¼ łyżeczki soli
    • 1 łyżka masła
    • 150 g sera żółtego
    • 2 pasztetowe z borowikami
    • olej rzepakowy do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Z letniego mleka, 100 g mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Następnie dodać resztę mąki, jajko, żółtka jaj, sól i rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić, żeby podwoiło swoją objętość.
    3. W tym czasie przygotować farsz. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku. Pasztetową podzielić na porcje i każdą obtoczyć w żółtym serze.
    4. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywać nieduże kawałki, w dłoniach formować prostokątne placuszki. Na środek położyć pasztet z serem i szczelnie zawinąć. Pasztecik powinien mieć kształt walca.
    5. Tak przygotowane paszteciki usmażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis