Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

    Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jesień w polsko-włoskiej wersji – tak w skrócie można nazwać to danie. Prawdziwy włoski makaron w połączeniu z borowikami, prosto z polskiego lasu. Za sprawą śmietanki i masła danie jest delikatne, a świeży rozmaryn dba o niezwykły aromat. Prezentuje się pięknie i smakuje wyśmienicie – smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 500 g świeżych borowików
    • 1 średnia cebula
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżeczka mąki pszennej
    • 250 g śmietany 18%
    • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (do smaku)
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • 250 g makaronu tagliatelle
    • 1 gałązka świeżego rozmarynu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.
    2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu.
    3. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić.
    4. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną.
    5. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym.
    6. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
    7. Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis