Pieczone ziemniaczki z farszem

    Pieczone ziemniaczki z farszem

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wypatrzyłem przepis w internecie. Zrobiłem i poczęstowałem znajomych. Ziemniaczki okazały się bardzo pyszne. Dlatego dzielę się tym przepisem z Wami. Mam nadzieję, iż trafię w Wasze gusta.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg ziemniaków
    • 250 g twarogu półtłustego
    • 5-6 ząbków czosnku
    • szczypiorek
    • około 100 ml jogurtu
    • sól i pieprz mielony

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Dokładnie umyj ziemniaki i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub blasze, na spód nalej troszkę wody. Przykryj folią aluminiową. Wstaw do rozgrzanego (180 stopni C) piekarnika.
    2. Po upływie około 40 minut, sprawdź czy są miękkie. Są różne odmiany ziemniaków i każdy inaczej się piecze lub gotuje. Jeśli będą już prawie miękkie, odkryj z folii i piecz jeszcze przez chwilę.
    3. Przygotowanie farszu: do naczynia włóż twarożek, drobno posiekany czosnek, lub przeciśnięty przez praskę, posiekany szczypiorek, dodaj trochę jogurtu ale nie cały, konsystencja nie może być za rzadka w trakcie mieszania należy to kontrolować. Posól i wsyp pieprz do smaku. Całość wymieszaj i spróbuj. Twarożek powinien być słony gdyż ziemniaki nie były solone.
    4. Ziemniaki wyjmij z naczynia, natnij z wierzchu na krzyż, i naciśnij na boczne ścianki tak żeby wewnętrzna część delikatnie się wybrzuszyła i otworzyła ziemniak. Proszę uważać, ziemniaki są gorące i można się poparzyć, ja robiłem to przy użyciu dwóch łyżek. Do środka nałóż farsz z twarożku i gotowe.
    5. Moja propozycja podania: z grecką surówką i pieczonym kurczakiem. Życzę smacznego.

    Rada:

    Jeśli dysponujesz parowarem, można też tak przygotować ziemniaki. Według mnie krócej się gotują, a smak jest taki sam.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis