Pilaw z indykiem i kurkami

    Pilaw z indykiem i kurkami

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Choć pilaw swe korzenie ma w kuchni arabskiej, to i w Europie znajdziemy wielu wielbicieli potrawy. Sposobów na przyrządzenie tego prostego dania jest mnóstwo – eksperymentować można do woli. Nasza propozycja to połączenie delikatnego indyka z warzywami i sezonowymi grzybami - kurkami. Pilaw możemy podawać jako osobną potrawę, ale także jako dopełnienie innych dań na naszym stole.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 150 g ryżu basmati
    • 200 g filetu z indyka
    • 1 średnia cebula
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 150 g świeżych kurek
    • sól i pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
    • 2 łyżki masła
    • 1 mały pęczek natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
    2. Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju.
    3. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty.
    4. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut.
    5. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Podawać jako samodzielne danie. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis