Śmietanowy sos do pizzy

    Śmietanowy sos do pizzy

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pizzę na sosie śmietanowym jadłem tylko z pizzerii. Ponieważ lubię gotować i często robię w domu pizze, postanowiłem samemu zrobić taki sos. Po kilku próbach udało się. Niektórym może przypominać sos Carbonara.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 1-2 łyżki oleju do smażenia
    • boczek parzony lub kiełbasa (dla lubiących mięso)
    • kiełbaski sojowe (dla wegetatian)
    • 1 cebula
    • 5 ząbków czosnku
    • 1 kubek (około 400 ml) śmietany 18% bez dodatków typu mączka i zagęstniki
    • bazylia i oregano suszone
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzej olej na patelni (ja używam patelni z wysokimi bokami, łatwiej mieszać całość).
    2. Boczek lub kiełbaskę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzany olej. W tym momencie pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Dorzuć na patelnię, przemieszaj, przykryj i zmniejsz ogień żeby się poddusiło. Cebula i czosnek muszą uwolnić aromat.
    3. Po około 5 minutach duszenia, odkryj patelnię przemieszaj, gdy cebula zacznie się rumienić wlej śmietanę, dopraw bazylią, oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj i pozostaw na małym ogniu jeszcze przez chwilę aby zioła uwolniły aromat.
    4. W tym czasie całość powinna trochę się zredukować i zgęstnieć. Popróbuj, sos powinien mieć bardzo wyraźny i mocny aromat, gdyż w połączeniu z ciastem traci częściowo właściwości smakowe.
    5. Ja nakładam taki sos prosto na pizzę. Dla uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji, można go potraktować blenderem.

    Rada:

    Myślę że Wam posmakuje. Życzę smacznego i czekam na opinie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis