Szaszłyk z piersi kurczaka z azjatycką surówką i pieczonymi ziemniakami

    Szaszłyk z piersi kurczaka z azjatycką surówką i pieczonymi ziemniakami

    1polubienie
    3godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dla miłośników kuchni azjatyckiej. Polecam, bardzo smaczne i pyszne danie. Przepis na szaszłyk i surówkę podejrzałem w programie "Paliwo dla Ciała".

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • Kurczak
    • 1/3 szklanki oliwy
    • imbir mielony
    • curry
    • sól i pieprz
    • cynamon mielony
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 filet z kuczaka
    • Ziemniaki
    • 1/3 szklanki oliwy
    • papryka ostra i słodka sypka
    • sól
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 kg ziemniaków
    • Sałatka
    • ocet ryżowy
    • olej z prażonego sezamu
    • kolendra
    • 1 cebula czerwona
    • 1 mango
    • 1 opakowanie mix sałat
    • Dodatkowo
    • patyczki do szaszłyków
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

      Przygotowanie kurczaka:

    1. Do naczynia wlej 1/3 szklanki oliwy, wsyp do niej czubatą łyżeczkę imbiru, łyżeczkę curry, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu drobno mielonego, ćwierć łyżeczki cynamonu i 4 ząbki czosnku posiekane drobno lub przeciśnięte przez praskę. Wymieszaj marynatę.
    2. Pokrój filet na cząstki tej samej wielkości (około 4 cm) i włóż do naczynia z marynatą, przemieszaj tak żeby marynata pokryła każdą część filetu.
    3. Przygotowanie ziemniaków:

    4. Do naczynia wlej 1/3 oliwy, wsyp po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej, pół łyżeczki soli 4 ząbki czosnku drobno posiekane i wymieszaj. O
    5. bierz ziemniaki i pokrój w cząstki tej samej wielkości (około 4 cm). Ziemniaki przełóż do naczynia z marynatą i wymieszaj.
    6. Po upływie około 2 godzin, ustaw piekarnik na 180 stopni C. Przełóż ziemniaki na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 1 godzinę. Po upływie około 20 minut, przemieszaj ziemniaki.
    7. Namocz też w wodzie patyczki do szaszłyków (ja jeszcze przycinam na długość patelni).
    8. Smażenie szaszłyków:

    9. Filet z kurczaka nadziej na patyczki, pamiętaj nie za ciasno. Cząstki muszą być luźne, tak żeby przy obróbce nie spaliły się z zewnątrz będąc nie dopieczonymi w środku.
    10. Ustaw patelnię na dużym palniku, nalej łyżkę oleju i na rozgrzany olej układaj szaszłyki, ogień zmniejsz do połowy, smaż szaszłyki po kilka minut z każdej strony, najlepiej pod przykryciem, wtedy mięso nie robi się suche.
    11. Sałatka:

    12. Do miseczki lub szklanki wlej łyżkę oliwy, łyżkę octu ryżowego, łyżkę oleju z prażonego sezamu, wsyp garść posiekanej kolendry, lub łyżkę zmielonej suchej. Wymieszaj.
    13. Obierz czerwoną cebulę, przekrój na pół pokrój w plastry, następnie rozdrób tak żeby powstały paski. Obierz mango i pokrój w paski o przekątnej 5x5 mm. Cebulę z mango przełóż do miseczki i zalej wcześniej przygotowanym sosem. Wymieszaj.
    14. Na plaski półmisek lub duży talerz wyłóż sałatę. Przed podaniem rozłóż na sałacie mango z cebulą ale nie mieszaj.
    15. Ziemniaki i szaszłyki powinny się upiec w tym samym czasie. Ja podaję każde na oddzielnym półmisku. Życzę smacznego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis