Domowe pierogi z jagodami

    Domowe pierogi z jagodami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sprawdzony przepis na pyszne pierogi z jagodami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 1 kg mąki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 jajko
    • 1/3 kostki margaryny
    • 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody
    • Farsz
    • 0,5 litra jagód
    • cukier

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Najpierw przygotowujemy ciasto do pierogów. Na stolnicę wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Dodajemy jajko i margarynę. Siekamy ciasto nożem. Powoli dolewamy wodę i ugniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt kleiste dodajemy trochę mąki i znów ugniatamy.
    2. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą aby nie wyschło i odkładamy. W tym czasie myjemy jagody i usuwamy z nich liście i inne zanieczyszczenia.
    3. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1/2 łyżki soli.
    4. Ciasto wyjmujemy z folii i rozwałkowujemy, wykrawamy kółka szklanką lub kubkiem.
    5. Na każde kółeczko nakładamy małą łyżeczką jagody, posypujemy odrobiną cukru i lepimy pierogi.
    6. Do wrzącej wody wrzucamy po kolei 10-15 pierogów (w zależności od pojemności garnka i ilości wody) i gotujemy ok 1 minutę.
    7. Wyciągamy na durszlak aby ociekły i po 2 minutach rozkładamy w naczyniu żaroodpornym tak aby się nie posklejały. Czynność tę powtarzamy do ostatniego pieroga.
    8. Pierogi podajemy posypane cukrem i polane słodką śmietanką.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    ekspansja-smaku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis