Sos pieczarkowy z makaronem i orzechową mizerią

    Sos pieczarkowy z makaronem i orzechową mizerią

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Sos zrobiłem wykorzystując resztki filetu z kurczaka, który był upieczony na ostro. Oczywiście składniki są dowolne, jednak wpadłem na pomysł mizerii orzechowo-kokosowej, więc do sosu wykorzystałem mleczko kokosowe. Całość mi posmakowała, dlatego dzielę się tym przepisem.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 0,4-0,5 kg makronu razowego
    • Sos
    • 1 cebula
    • 4 -6 ząbków czosnku
    • 0,5 kg pieczarek
    • filet z kurczaka, upieczony i pokrojony drobno
    • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
    • 0,3-0,5 l jogurtu naturalnego
    • papryka ostra i słodka w proszku
    • sól i pieprz do doprawienia
    • Mizeria
    • 1 ogórek zielony
    • garść orzechów włoskich, drobno zmielonych
    • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
    • cukier
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ugotuj makron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. Posiekaj cebulę i czosnek. Wsyp na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Gdy cebula i czosnek się smażą, pokrój pieczarki w cząstki ale nie za małe.
    3. Jak cebula zacznie się rumienić, wsyp pieczarki i pod przykryciem duś, aż zmiękną ale nie za bardzo, pieczarki muszą być al dente. W tym momencie dodałem resztkę filetu z kurczaka, który był uprzednio upieczony. Można dać też inne mięso, wędlinę lub pozostawić bez dodatków. Następnie wlałem pół puszki mleczka kokosowego i 3/4 jogurtu. Doprawiłem papryką ostrą, słodką, pieprzem i pozostawiłem pod przykryciem do podduszenia się i zredukowania płynu.
    4. W trakcie gdy całość się dusi, umyj ogórek i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miseczki, posól, wymieszaj i pozostaw do puszczenia soku.
    5. W oddzielnym naczyniu wymieszaj resztę mleczka kokosowego, jogurtu, orzechy, wiórki kokosowe i cukier. Gdy cukier się rozpuści, przelej zawartość do ogórków i wymieszaj.
    6. Po zredukowaniu płynów w sosie, posól i wymieszaj, w razie potrzeby dopraw według własnego uznania.
    7. Wyłóż makron na talerz, polej sosem i nałóż mizerię. Gotowe. Życzę smacznego ;-)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Justine911
    autor:
    1

    Pyszne! orzechy w mozdzierzu utluklam,a ogorka na tarce, kurczaka usmazylam raz w gyros, raz w zlocistym kurczaku. Smaczne - 08 wrz 2016

    autor:
    0

    Moździerz. No przecież, zapomniałem, a można było tak prosto. Dziękuję za komentarz i 1 opinię Justine911. - 09 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis