Bułki z pikantnym nadzieniem

    Bułki z pikantnym nadzieniem

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bułki nadziewamy pikantnym farszem z mielonego mięsa, papryki i pomidorów oraz sałatą, a podajemy z sałatką pomidorową. To szybkie do przyrządzenia danie dla rodziny, której zapracowani członkowie jadają o różnych porach.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 czerwona lub zielona papryka, drobno posiekana
    • 200 g pomidorów, posiekanych
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 150–200 ml bulionu wołowego (z kostki)
    • kilka kropli sosu tabasco
    • 2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii lub kolendry
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 duże białe lub pełnoziarniste bułki
    • kilka liści kruchej sałaty i pikantny sos pomidorowy, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać duży rondel o grubym dnie. Wrzucić mielone mięso i cebulę. Smażyć na średnim ogniu przez 7 minut, aż przyrumienią się ze wszystkich stron. Mieszać od czasu do czasu, żeby rozdrobnić większe grudki mięsa. Dodać paprykę i pomidory. Smażyć przez kolejne 3 minuty. Oprószyć mąką.
    2. Wymieszać bulion z przecierem pomidorowym. Dodać sos tabasco i bazylię lub kolendrę. Wlać 150 ml bulionu do mięsa. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut. W razie potrzeby dodać trochę bulionu. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Przekroić bułki poziomo na pół i lekko je opiec. Ułożyć na każdym spodzie nieco sałaty i polać sosem mięsnym. Każdy ze stołowników może dodać sobie trochę ostrego sosu chili według uznania.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis