Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min. ›
Gotowanie: 1godz. ›
+15min. studzenie ›
Gotowe w: 1godz.25min.
- Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować blachę do pieczenia tłuszczem. Dynię umyć, osuszyć i przekroić na pół, a następnie wydrapać pestki razem z miękkim, włóknistym miąższem.
- Na blaszce położyć połówki dyni miąższem do dołu. Piec około 45 minut, aż dynia będzie miękka, ale wciąż jędrna. Pozostawić do wystygnięcia.
- Wydrapać widelcem miąższ upieczonej dyni i przełożyć do dużej miski. Dodać mąkę i ser i wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo wodnista - dodać więcej mąki. Można też dodać roztrzepane jajko, aby placki się lepiej "trzymały". Można też dodać posiekany ząbek czosnku, posiekaną małą cebulkę, szczypior i ulubione przyprawy.
- Na patelni stopić masło (lub rozgrzać olej). Nakładać łyżką nieduże placuszki o grubości ok. pół centymetra. Smażyć jak placki ziemniaczane - na rumiano z obydwu stron.
- Podawać z kwaśną śmietaną.
Dodatki
Te placki mają bardzo łagodny smak, więc jeśli lubisz smaki bardziej wyraziste, koniecznie dodaj do nich zgnieciony ząbek czosnku, drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek i ulubione zioła. Aby placki miały gęstszą strukturę, najlepiej dodać roztrzepane jajko.
Nie wyrzucaj pestek z dyni!
Pestki z dyni można upiec - będą świetną i zdrową przekąską. Przepis znajdziecie tu: klik.