Placuszki z dyni makaronowej

    Placuszki z dyni makaronowej

    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Placki z dyni makaronowej, które będą dobre na obiad także dla dzieci. Smakują świetnie z kwaśną śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • oliwa z oliwek lub olej
    • 1 dynia makaronowa
    • 1/3 szklanki (40 g) mąki pszennej
    • 1/2 szklanki (40 g) startego parmezanu
    • 1/4 szklanki (55 g) masła (lub oleju)
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 szklanki (115 g) kwaśnej śmietany
    • opcjonalnie: posiekany czosnek, posiekana cebula, ulubione zioła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +15min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować blachę do pieczenia tłuszczem. Dynię umyć, osuszyć i przekroić na pół, a następnie wydrapać pestki razem z miękkim, włóknistym miąższem.
    2. Na blaszce położyć połówki dyni miąższem do dołu. Piec około 45 minut, aż dynia będzie miękka, ale wciąż jędrna. Pozostawić do wystygnięcia.
    3. Wydrapać widelcem miąższ upieczonej dyni i przełożyć do dużej miski. Dodać mąkę i ser i wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo wodnista - dodać więcej mąki. Można też dodać roztrzepane jajko, aby placki się lepiej "trzymały". Można też dodać posiekany ząbek czosnku, posiekaną małą cebulkę, szczypior i ulubione przyprawy.
    4. Na patelni stopić masło (lub rozgrzać olej). Nakładać łyżką nieduże placuszki o grubości ok. pół centymetra. Smażyć jak placki ziemniaczane - na rumiano z obydwu stron.
    5. Podawać z kwaśną śmietaną.

    Dodatki

    Te placki mają bardzo łagodny smak, więc jeśli lubisz smaki bardziej wyraziste, koniecznie dodaj do nich zgnieciony ząbek czosnku, drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek i ulubione zioła. Aby placki miały gęstszą strukturę, najlepiej dodać roztrzepane jajko.

    Nie wyrzucaj pestek z dyni!

    Pestki z dyni można upiec - będą świetną i zdrową przekąską. Przepis znajdziecie tu: klik.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis