Jak upiec dynię makaronową

    Jak upiec dynię makaronową

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dynia makaronowa to nowość w polskich sklepach. Bardzo łatwo ją przyrządzić na obiad. Najpierw trzeba ją upiec, wydrążyć makaronowaty miąższ, a później użyć go jak makaronu bezglutenowego! Na przykład wymieszać z sosem pomidorowym, pesto, posypać serem i podsmażyć, co kto lubi :)

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 dynia makaronowa
    • oliwa z oliwek
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175°C.
    2. Dynię umyć, wytrzeć do sucha i przekroić na pół (wdłuż). Uwaga na palce! Dynia jest bardzo twarda z zewnątrz. Wydrapać łyżką miękki włóknisty miąższ i pestki. Pestki odłożyć i upiec :)
    3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować olejem. Ułożyć na niej dynię, przekrojoną stroną do góry. Posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem.
    4. Piec przez 45 minut, aż dynia będzie miękka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    5. Wydrapać miąższ widelcem i przełożyć do miski.

    Jak upiec pestki z dyni?

    Po upieczeniu dyni, trzeba jedynie zmniejszyć temperaturę w piekarniku i upiec pestki. Przepis znajdziecie tu: klik .

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis