Serowe bułeczki scones

    Serowe bułeczki scones

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Puszyste bułeczki z serem żółtym - idealne do spakowania na drugie śniadanie, albo jako dodatek do zup. Najlepiej smakują posmarowane masłem.

    Składniki
    ilość sztuk: 8 - 10

    • 225 g mąki pszennej
    • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 1 szczypta czarnego pieprzu
    • 1 szczypta mielonej gorczycy, pieprzu cayenne lub papryki
    • 50 g masła, pokrojonego na małe kawałki
    • 125 g startego dojrzałego sera cheddar lub innego ostrego sera żółtego
    • 140 ml mleka
    • mleko do posmarowania po wierzchu
    • mąka do podsypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +5min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika aby się nagrzała.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem i przyprawami.
    3. Wetrzeć masło w mąkę, aby powstały grudki. Nie pocierać zbyt długo, aby nie ogrzać ciasta. Dodać ser i wymieszać.
    4. Dodać mleko i wysiekać ciasto tępym nożem. Od tej pory należy pracować z ciastem tak szybko, jak się da. Szybko uformować z ciasta kulę.
    5. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość 1,5 do 2 cm. Używając szklanki lub wykrawaczki o średnicy 5 cm, wykroić kółka z ciasta. Przełożyć je na przygotowaną blachę. Resztki ciasta zbić w kulę, rozwałkować i wykroić w ten sam sposób, aby nic się nie zmarnowało. Posmarować kółka masłem.
    6. Wstawić blachę na środkową półkę piekarnika na 20 do 25 minut, aż bułeczki lekko wyrosną i się przyrumienią. Być może w trakcie pieczenia trzeba będzie odwrócić blachę, jeśli nie będą się równo piec.
    7. Upieczone bułeczki przełożyć na metalową kratkę i studzić 5-10 minut. Smacznego!

    Rada

    Aby bułeczki wyszły idealne:
    (1) Pracuj z ciastem BARDZO szybko, a kiedy wykroisz bułeczki od razu włóż je do piekarnika.
    (2) NIE męcz ciasta - szybko je zagnieć, lekko rozwałkuj lub uklep dłońmi do odpowiedniej grubości.

    Ser

    Możesz posypać bułeczki po wierzchu dodatkową porcją startego sera - zrób to przed włożeniem do piekarnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis