Ziemniaczane gofry

    Ziemniaczane gofry

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Znalazłem ten przepis w internecie na zagranicznych portalach. Bardzo mi posmakowały i dlatego publikuję. Na zdjęciu przedstawiam same gofry. Oczywiście można je podać z sosami, surówką lub jakimś mięsiwem. Polecam, gdyż jest to prosta i inna forma podania ziemniaków.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    • 1 cebula
    • 3-4 ząbki czosnku
    • łyżka stołowa masła
    • 0,5 szklanki mąki
    • 2 jaka
    • sól i pieprz mielony do przyprawienia
    • koperek lub natka pietruszki
    • odrobina oleju roślinnego do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Obierz i ugotuj ziemniaki. Odcedzone i ubite lub przeciśnięte przez praskę przełóż do miski.
    2. W tym czasie jak będą stygły, posiekaj cebulę w drobną kostkę, tak samo czosnek. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj cebulę a następnie czosnek. Mieszając smaż całość, aż zacznie się rumienić. Teraz cebulkę i czosnek przełóż do miski z ziemniakami i wymieszaj, Dodaj mąkę i znów wymieszaj. Dodaj dwa jajka sól i pieprz (proporcje według własnego uznania), posiekany koperek lub natkę pietruszki wsyp do miski i wymieszaj.
    3. W czasie, kiedy smaki będą łączyć się w misce, przygotuj gofrownicę.
    4. Rozgrzaną gofrownicę smaruję lekko olejem i przy użyciu łyżki stołowej, nakładam dużą porcję (czubatą łyżkę) na pole do gofrów. Zaciskam powoli gofrownicę, aż ciasto rozprowadzi się po polu.
    5. Po około 3-5 minutach, jak już gofry są lekko zabarwione na beżowo-brązowy kolor, wyjmuję z gofrownicy. I gotowe. Smacznego!

    Rada:

    Oczywiście ilość i dowolność dodatków zależy od Was. Jeśli robisz dużą ilość, aby podgrzać gofry i były chrupiące, należy ułożyć je na dużą blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika na krótki czas. Wtedy masz ciepłą i chrupiącą porcję dla całej rodziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis