Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego

    Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te różyczki z plasterków jabłka prezentują się przepięknie! Wystarczy mieć w domu ciasto francuskie i jabłka z czerwoną skórką, a deser będzie gotowy w niedługim czasie!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 duże czerwone jabłko
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego (jeśli było mrożone należy je rozmrozić)
    • 1/4 szklanki (55 g) masła, stopionego
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczka wody
    • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Jabłko przekroić na pół, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Odkroić część z gniazdem nasiennym.
    2. Plasterki jabłka ułożyć na dużym talerzu - mogą lekko na siebie nachodzić. Wstawić do mikrofalówki na ok. 45 sekund, aby zmiękły. Wyjąć z mikrofalówki, przykryć folią spożywczą i ściereczką. Jeśli nie masz mikrofalówki - zobacz uwagi pod przepisem!
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wysmarować masłem i posypać cukrem 2 niewielkie kokilki.
    4. W małej miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
    5. Ciasto francuskie rozwałkować na mniej niż 3 mm. Wykroić z niego 2 prostokąty o wymiarach 7x30 cm.
    6. Ciasto posmarować stopionym masłem i hojnie obsypać cukrem z cynamonem. Plasterki jabłek układać wzdłuż brzegu ciasta tak, aby jeden lekko zachodził na kolejny. Jabłka mają sięgać połowy paska ciasta.
    7. Po ułożeniu w ten sposób plasterków jabłek wzdłuż obydwu pasów ciasta, nałożyć na jabłka drugą połowę ciasta tak, aby plasterki wystawały górą jak spod pierzynki.
    8. W miseczce roztrzepać jajko z wodą. Posmarować tym wierzch ciasta. Posypać cukrem z cynamonem.
    9. Zaczynając od jednego końca, zwijać ciasto w rulonik - będzie przypominało różę. Na końcu skleić ciasto.
    10. Przełożyć różyczki do kokilek i posypać cukrem z cynamonem. Wstawić na środkową półkę piekarnika.
    11. Piec ok. 45 minut, aż się ładnie przyrumienią. Wyjąć kokilki z piekarnika i studzić 5-10 minut.
    12. Po tym czasie wyjąć różyczki z kokilek i studzić na metalowej kratce. Posypać cukrem pudrem.

    Uwaga:

    Jeśli nie masz mikrofalówki możesz jabłka lekko podsmażyć na maśle - ok. 30 sekund z każdej strony.

    Zobacz jak to zrobić!

    Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego
    Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis