Krokiety z serem i ziemniakami

    Krokiety z serem i ziemniakami

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zrobiłam te krokiety, kiedy zostało mi farszu z ruskich pierogów. Można też zrobić po prostu naleśniki z takim nadzieniem i już nie obsmażać, ale jako krokiety smakują wspaniale!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 12 krokietów

    • Ciasto naleśnikowe
    • 3 jaja
    • ok. 1/2 l mleka
    • mąki tyle by ciasto miało konsystencję trochę rzadszą od gęstej śmietany
    • szczypta soli
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • Farsz
    • 4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości
    • 350 g sera białego półtłustego
    • 1 duża cebula
    • sól, pieprz
    • olej do smażenia
    • Panierka
    • 1 jajko, roztrzepane
    • kilka łyżek bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, dodając tyle mąki aby ciasto miało konsystencję trochę rzadszą od gęstej śmietany.
    2. Usmażyć naleśniki - wyjdzie około 12. Odłożyć.
    3. Przygotować farsz: zmielić ziemniaki i ser.
    4. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
    5. Wymieszać cebulę ze zmielonymi ziemniakami i serem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz ma być pikantny.
    6. Nałożyć farsz na naleśniki, na środek, a następnie zawijać boki do środka, aby powstały krokiety.
    7. Obtaczać krokiety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
    8. Na patelni rozgrzać olej i dodać trochę masła. Smażyć krokiety na rumiano.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis