Bułeczki żytnie

    Bułeczki żytnie

    2polubienia
    2godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te pożywne wypieki smakują najlepiej z serem i wędzoną szynką. Ale kiedy są świeże, na pewno każdy chętnie je zje z samym masłem.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 bułeczek

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 łyżeczka soli
    • 250 g mąki żytniej
    • 250 g mąki zwykłej i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 25 g ekstraktu z zaczynu piekarskiego
    • 21 g drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • Do przystrojenia
    • ziarna kminku, kolendry, maku lub sezamu, bądź śruta żytnia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Mąkę, olej i sól wymieszać w misce. W 250 ml wody o letniej temperaturze rozrobić ekstrakt z zaczynu, drożdże i cukier. Wlać do miski z mąką. Wyrabiać mikserem, aż ciasto przestanie kleić się do miski. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Wyrabiać ciasto ręcznie na posypanym mąką blacie, zagniatając i uderzając. Uformować wałek i podzielić na 12 równych części. Uformować z każdego kawałka ciasta bułeczkę rękami posypanymi mąką i położyć na blasze.
    3. Zwilżyć bułeczki z wierzchu pędzlem kuchennym zamoczonym w wodzie. Posypać je kminkiem, kolendrą, makiem, sezamem lub śrutą żytnią; posypkę lekko przygnieść, by trzymała się na cieście. Przykryć bułeczki i pozwolić im wyrastać jeszcze przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Nagrzać piekarnik do 220°C.
    4. Wkładać blachy pojedynczo do piekarnika. Piec bułeczki po 20–25 minut, aż będą chrupkie i złotobrązowe. Na dnie piekarnika ustawić miseczkę z wodą. Wyjmować bułeczki z piekarnika, odkładać na drucianą podstawkę i tam studzić.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis