Brownie super kruche i gorzkawe

    Brownie super kruche i gorzkawe

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To brownie na pierwszy rzut oka czasem wygląda jak zakalec :))) ale nie dajcie się zwieść pozorom! Jest super gorzkie i słodkie jednocześnie. Idealne dla smakoszy gorzkiej czekolady. Świetnie smakuje ze szklaneczką zimnego mleka :) no i proste w wykonaniu.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • 250 g masła
    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 70 g mąki typ 550
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 80 g kakao
    • 230 g cukru
    • 4 jaja

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Masło i czekoladę roztopić na parze. Wystudzić. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Dobrze wymieszać składniki.
    3. Wymieszać suche składniki z roztopioną masą czekoladową.
    4. Jaja roztrzepać i wymieszać z ciastem. Krok 3 i 4 wykonać szybko jeden po drugim, aby masa nam nie zgęstniała w międzyczasie.
    5. Ciasto przełożyć na największą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Masa jest na tyle gęsta, że należy ją rozprowadzić po blaszce.
    6. Sprawdzić po 20 minutach patyczkiem. Ciasto można pokroić w kwadraty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis