Sałatka z jarmużem, awokado i komosą ryżową

    Sałatka z jarmużem, awokado i komosą ryżową

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jarmuż, quinoa (komosa ryżowa), awokado, ogórek, papryka i feta wymieszane na jednym talerzu z cytrynowym winegretem z lekkim posmakiem musztardy Dijon. Genialna sałatka! Uwaga: zblanszowanie jarmużu na parze sprawia, że pozbywamy się z niego goryczki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sałatka
    • 110 g komosy ryżowej (quinoa)
    • 300 ml wody
    • 1 pęczek jarmużu, podartego na mniejsze kawałki
    • 1/2 awokado, pokrojonego w plasterki
    • 70 g ogórka, pokrojonego w kostkę
    • 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
    • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
    • 1 łyżka pokruszonego sera feta
    • Dressing
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1,5 łyżki musztardy Dijon
    • niepełna łyżeczka soli morskiej
    • szczypta mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wlać do garnka wodę, dodać komosę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować ok. 15-20 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie całą wodę. Odstawić aby ostygła.
    2. Jarmuż umieścić na sitku do gotowania na parze, nad garnkiem z gotującą się wodą (wystarczy 2-3 cm wody). Przykryć garnek pokrywką i gotować jarmuż ok 45 sekund, tylko tyle aby był gorący.
    3. Przełożyć go do dużego talerza. Na wierzch wyłożyć komosę, awokado, ogórka, paprykę, cebulę i ser feta.
    4. Przygotować dressing:

    5. Wymieszać porządnie oliwę z sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Polać sałatkę.

    Zobacz jak to zrobić!

    Sałatka z jarmużem, awokado i komosą ryżową
    Sałatka z jarmużem, awokado i komosą ryżową

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis