Bułeczki z jagodami

    Bułeczki z jagodami

    5polubień
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Takie bułeczki, zwane po angielsku popovers są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Polecamy je na śniadanie, szczególnie późne niedzielne. Upieczmy je z dodatkiem świeżych jagód w foremkach na mufinki i podajmy ze świeżymi owocami leśnymi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 (8 bułeczek)

    • 1 łyżeczka masła
    • 125 g mąki
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka drobnego cukru
    • 2 jajka
    • 250 ml chudego mleka
    • 75 g czarnych jagód
    • 1 łyżka cukru pudru, do posypania
    • Sałatka owocowa
    • 150 g malin
    • 100 g czarnych jagód
    • 200 g truskawek, pokrojonych w grube plasterki
    • 1 łyżka cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Lekko nasmarować masłem 8 zagłębień w głębokiej, teflonowej formie do mufinek. Każde zagłębienie powinno mieć u góry średnicę 6 cm i głębokość 2,5 cm.
    2. Przesiać mąkę, sól i cukier do miski. Zrobić na środku wgłębienie. Wbić jajka, dodać mleko i wyrobić widelcem.
    3. Stopniowo mieszać ubijaczką mleko i jajko z suchymi składnikami. Wlać do dużego dzbanka.
    4. Rozlać ciasto po równo do zagłębień w formie – powinny być napełnione w ⅔. Nałożyć łyżką do każdej porcji po kilka jagód.
    5. Piec na środkowym poziomie piekarnika 25–30 minut. Bułeczki powinny się przyrumienić, wyrosnąć i mieć chrupiącą skórkę.
    6. Przygotować sałatkę owocową. Przetrzeć do miski 100 g malin przez nylonowe sito. Wrzucić do miski pozostałe maliny wraz z jagodami i truskawkami. Posypać cukrem pudrem i lekko wymieszać.
    7. Okroić bułeczki nożem z zaokrąglonym czubkiem, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Podawać na gorąco z sałatką owocową.

    Inne propozycje

    • Do przyrządzenia tych bułeczek można użyć mrożonych jagód, trzeba je jednak rozmrozić i starannie odsączyć. Sałatkę można również przygotować z rozmrożonych jagód i malin. * • Pieczony pudding. Przygotować ciasto jak w głównym przepisie, następnie dodać 4 łyżki gazowanej wody mineralnej lub zimnej wody. Wlać do płytkiej formy o pojemności 1,4–1,7 litra lekko nasmarowanej masłem (nie dodawać jagód). Piec 30–35 minut, aż pudding ładnie wyrośnie i jego wierzch zrobi się chrupki. Nałożyć na środek gorącego puddingu sałatkę owocową, posypać 2 łyżkami uprażonych migdałów w płatkach, posypać cukrem pudrem i podawać.

    Zalety

    • Czarne jagody, podobnie jak żurawiny, zawierają substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, zwane antocyjaninami. Skutecznie zwalczają one bakterie E. coli, które wywołują zatrucia pokarmowe i infekcje dróg moczowych. * • W truskawkach jest więcej witaminy E niż w tej samej ilości wagowej pomarańczy i innych owoców, na przykład malin.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ C * ✓✓ B12 * ✓ A, B1, B2, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis