Ryba w panierce przygotowanej na piwie

    Ryba w panierce przygotowanej na piwie

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jeśli nie wiecie, co dzisiaj przygotować na obiad, to polecam Wam rybę w panierce przygotowanej na piwie. Jakiś czas temu mąż znalazł podobny przepis w internecie. Dlaczego podobny? Ponieważ uległ modyfikacji. Tak przygotowana ryba jest świetna.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 filety rybne
    • sól
    • pieprz
    • przyprawa cytrynowa do ryby (Smaki Świata)
    • Panierka
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki mleka
    • 2 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szklanka piwa
    • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
    • olej rzepakowy do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rybę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, a następnie kroimy na dowolne kawałki. Poszczególne kawałki fileta z ryby posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
    2. Ciasto:

    3. Oddzielamy żółtko od białka. Do miski wkładamy żółtko, mleko, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, piwo, szczyptę soli i ocet jabłkowy. Dokładnie mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
    4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na ok. 2 palce w myśl zasady, że rybka lubi pływać.
    5. Kawałki ryby obtaczamy w panierce i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    katalog inspiracji

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis