Bułeczki rodzynkowe

    Bułeczki rodzynkowe

    Zapisz do ulubionych
    2godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bułeczki będą najsmaczniejsze, jeśli przekroimy je na pół, opieczemy na złocisty kolor w tosterze i podamy z masłem i konfiturą.

    Składniki
    ilość sztuk: 2  blachy (10 sztuk)

    • 250 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli, 60 g masła
    • 1 opakowanie suszonych drożdży
    • 30 g brązowego cukru
    • po 80 g rodzynek sułtanek i koryntek
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 350 ml mleka o letniej temperaturze
    • mleko do posmarowania z wierzchu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Zmieszać w misce oba gatunki mąki i sól. Dodać masło pokrojone w kawałki. Rozetrzeć rękami mąkę z masłem, żeby powstały drobne grudki. Dodać drożdże, cukier, rodzynki oraz cynamon, i wymieszać.
    2. Zrobić wgłębienie na środku ciasta. Wlać w nie mleko i wyrobić mikserem.
    3. Cienko posypać blat mąką. Wyłożyć ciasto z miski i rękami zagniatać i uderzać energicznie przez ponad 10 minut, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby rosło.
    4. Ponownie mocno wygnieść ciasto na posypanym mąką blacie (2–3 minuty). Utoczyć wałek i pokroić go na 10 równych części. Z każdej z nich uformować bułeczkę. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia i ułożyć na nich bułeczki. Pozwolić im rosnąć pod przykryciem przez 1 godzinę w ciepłym miejscu.
    5. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Posmarować bułeczki mlekiem. Kolejno wkładać blachy do piekarnika. Piec bułeczki po 10–15 minut, aż zrobią się złotobrązowe. Studzić na drucianej podstawce.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis