"Owsianka" z komosy ryżowej z jagodami

    "Owsianka" z komosy ryżowej z jagodami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Quinoa (czyli komosa ryżowa) to doskonały zamiennik dla zwykłej owsianki, jest bezglutenowa i pełna zdrowotnych właściwości. Dodaj do niej świeże jagody, siemię lniane i syrop klonowy - a takie śniadanie sprawi, że będziesz mieć energię przez wiele godzin.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 170 g komosy ryżowej (quinoa)
    • 475 ml chudego mleka
    • 1 szczypta soli
    • 3 łyżki syropu klonowego
    • skórka z połowy cytryny
    • 150 g jagód
    • 2 łyżeczki siemienia lnianego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na gęstym sitku opłukać komosę pod zimną wodą, aż woda będzie czysta i przestanie się pienić.
    2. W rondelku, na średnim ogniu podgrzać mleko (ok. 2-3 minuty).
    3. Mieszając, dodać komosę i sól. Gotować na małym ogniu aż większość płynu zostanie wchłonięta (ok. 20 minut).
    4. Zdjąć z ognia, dodać syrop klonowy i skórkę cytrynową. Wymieszać. Dodać jagody i delikatnie wymieszać.
    5. Nałożyć do 2 miseczek; każdą porcję udekorować siemieniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis