Babka czekoladowa na winie

    Babka czekoladowa na winie

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Z całego serca polecam:)

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka

    • 1 kostka margaryny
    • 1,5 szklanki cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 0,5 szklanki wina
    • 4 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Blaszkę wykładamy papierem piekarniczym.
    2. W rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier, kakao i wino i odstawiamy do przestudzenia.
    3. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy - mieszamy.
    4. Z masy odlewamy pół szklanki i odstawiamy na później do udekorowania babki.
    5. Do pozostałej masy sypujemy mąkę i proszek do pieczenia (miksujemy na zwolnionych obrotach).
    6. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do masy - delikatnie mieszamy.
    7. Masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 30 min.
    8. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto polewamy czekoladową masą pozostawioną w szklance.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    KATALOG INSPIRACJI

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis