Ogórki kiszone małosolne

    Ogórki kiszone małosolne

    1polubienie
    14dni15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Do kiszenia wybieramy ogórki małe i zdrowe, bez zadrapań otarć czy śladów ognicia.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • ogórki
    • liscie dębu lub winogron
    • korzeń chrzanu
    • koper
    • czosnek
    • woda
    • sól kamienna

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +14dni odstawienie  ›  Gotowe w: 14dni15min. 

    1. Ogórki oczyścić i umyć.
    2. Na dnie glinianego gara ułożyć liście (sprawiają że ogórki są bardziej twarde).
    3. Na liście układać ściśle ogórki przekładając koprem i cząstkami chrzanu. Dodać czosnek - to wystarczy, ale można dodać jeszcze innych ziół tj. ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, gorczyca.
    4. ZALEWA: na 1 litr wody 1 duża (czubata) łyżka soli kamiennej - zalewamy ogórki. Gdy litrem zalewy nie zalejemy całość powtarzamy system i ponownie na litr wody łyżkę soli aż do uzupełnienia. Ogórki muszą być przykryte zalewą. Jeżeli nam jej zostanie to wylewamy lub robimy mniejszą porcję.
    5. Na koniec obciążamy ogórki by nie wypływały -muszą być całe zanurzone w zalewie bo inaczej zgniją zamiast się ukisić. Odstawić w zacienione, chłodne miejsce.
    6. Po ok 2 tygodniach można kosztować - czasem juz po tygodniu są dobre.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis