Bułeczki niedzielne

    Bułeczki niedzielne

    1polubienie
    2godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jak wygląda wymarzony niedzielny poranek? Około południa budzi nas zapach bułeczek pieczonych w domowej kuchni… Okazuje się, że nie jest to takie niemożliwe. Wystarczy namówić któregoś z domowników, żeby zrealizował ten przepis.

    Składniki
    ilość sztuk: 2  blachy (12 sztuk)

    • 500 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
    • szczypta soli
    • 1/2 l mleka
    • 3 łyżki cukru
    • 42 g drożdży
    • 160 g miękkiego masła
    • 2 jajka
    • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • 80 g rodzynek koryntek
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Wsypać mąkę do miski, dodać sól i zrobić w mące wgłębienie. Mleko z cukrem podgrzać do letniej temperatury i rozpuścić w nim drożdże. Wlać do wgłębienia w mące. Dodać do mąki rozbite jajka, pokrojone w płatki masło i kardamon oraz cynamon.
    2. Wszystkie składniki wyrobić mikserem, zaczynając od środka miski, aż powstanie półpłynne, lepkie ciasto.
    3. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby ciasto wyrosło. Potem dodać koryntki i energicznie zagniatać oraz uderzać rękami ciasto w misce, aż przestanie przywierać do miski i prawie nie będzie kleić się do rąk.
    4. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Lekko umączonymi rękami uformować z ciasta 12 bułeczek i ułożyć je na blachach, w odstępach 6 cm. Przykryć i pozwolić, żeby bułki wyrastały jeszcze przez 30 minut.
    5. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać 2 łyżki mleka z cukrem pudrem. Posmarować tą mieszaniną bułeczki i wkładając blachy pojedynczo do piekarnika, piec przez 20–25 minut do złotobrązowej barwy. Ostudzić na drucianej podstawce.

    Dobra rada

    Zamiast okrągłych bułek można upiec również czworokątne. Ciasto należy rozwałkować do grubości 2 cm, wyciąć kwadraty o boku 15 cm i rogi zagiąć do środka (składając jak kopertę). Posmarować żółtkiem i upiec.

    Bułeczki rodzynkowe

    Przygotować ciasto jak w przepisie, ale zamiast 80 g użyć 100 g koryntek, 100 g sułtanek, 50 g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej i 100 g migdałów krojonych w słupki. Bułeczki uformować i piec jak w przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis