Pudding chia z mango

    Pudding chia z mango

    1polubienie
    5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo prosty wegański i bezglutenowy deser na bazie mleka kokosowego, z dodatkiem nasion chia i z musem z mango. Bez dodatku cukru. Szybko się go robi i jest pyszny!

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 4 szklanki

    • 200 ml mleka kokosowego
    • 50 ml mleka migdałowego (lub innego mleka)
    • 4 łyżki nasion chia
    • 1 łyżka syropu klonowego
    • Mus z mango
    • 2 małe mango
    • 1 łyżka syropu klonowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

    1. Do miski wlać mleko kokosowe i migdałowe, dodać nasiona chia i syrop klonowy. Dokładnie wymieszać rózgą lub trzepaczką, aby nasiona się dobrze rozłożyły w płynie (mieszać ok. minutę).
    2. Przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
    3. Mango obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do miski robota kuchennego, dodać syrop klonowy i zmiksować na puree.
    4. Przygotować 4 szklanki. Nałożyć na dno pudding chia, a na to mus z mango.

    Uwaga!

    Dziennie można spożyć nie więcej niż 1 łyżkę nasion chia, dlatego ten przepis jest przewidziany dla 4 osób. Jeśli chcesz przygotować pudding dla 2 osób, po prostu zmniejsz ilość chia o połowę. Jeśli tylko dla siebie, jeden deser zjedz na drugi dzień :) Pamiętaj, że mniej chia oznacza, że deser będzie mniej gęsty.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pudding chia z mango
    Pudding chia z mango

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis