Ciasto tiramisu - włoskie słodkości

    Ciasto tiramisu - włoskie słodkości

    1polubienie
    9godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zapraszam Was po przepis na ciasto Tiramisu. Polecam szczególnie tym, którzy lubią ciasta z kremem. Smakuje wyśmienicie. Polecam :) Jedna porcja zawiera około 260 kcal.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha

    • Biszkopt
    • 3 jajka
    • 2 łyżki miodu
    • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 1 szczypta soli (morskiej)
    • 100 g bardzo drobnej mąki przennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Krem
    • 500 g sera mascarpone (tłusty biały ser)
    • 5 żółtek
    • 2 opakowania cukru waniliowego
    • 1 łyżka miodu
    • Dodatkowo
    • 5 łyżek amaretto (likier migdałowy )
    • 1/2 filiżanki mocnej kawy
    • 2 łyżki kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +8godz. studzenie  ›  Gotowe w: 9godz.15min. 

    1. Rozbić jaja, oddzielić białka od żółtek.
    2. Z żółtek, miodu, cukru waniliowego, soli i 2 łyżek wody utrzeć pienistą masę.
    3. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    4. Z białek ubić sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.
    5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
    6. Prostokątna formę z prostymi brzegami wyłożyć folią aluminiową.
    7. Wystudzony biszkopt podzielić w poprzek na pół i dokroić na odpowiednią wielkość, aby pasował do kształtu formy wyłożonej folią aluminiową.
    8. Z sera, żółtek, cukru waniliowego i miodu utrzeć kremową masę.
    9. Jedną część biszkoptu umieścić w formie, nasączyć likierem i kawą, na wierzchu nałożyć połowę kremu, przykryć drugim spodem, następnie skropić go również likierem i posmarować resztą kremu.
    10. Równomiernie oprószyć kakao i wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis