Idealny biszkopt na tort

    Idealny biszkopt na tort

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis na biszkopt dała mi moja mama. Trochę go zmodyfikowałam. Ona dodaje jeszcze BiszkoptFix, ale ja nie :) Gorąco polecam :)

    OlaKamecka Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 biszkopt

    • 8 jajek
    • szczypta soli
    • 8 łyżek cukru
    • 8 łyżek mąki pszennej tortowej
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    2. Do ubitego białka dodajemy na przemian 1 żółtko i 1 łyżkę cukru. Ubijamy.
    3. Następnie dodajemy po 1 łyżce mąki i proszek do pieczenia, cały czas ubijając.
    4. Pieczemy w temp. 180°C przez ok 40-45 min.
    5. Ja po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zrzucam go wraz z blaszką na podłogę z wysokości 30-40 cm :)

    Rada:

    Ważne by cukier i mąkę dodawać w mniej więcej tych samych proporcjach (tą samą łyżką).

    Wersja kakaowa:

    Zamiast łyżki mąki dodać 1 łyżkę kakao :)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis