Ciasto cytrynowe :)

    Ciasto cytrynowe :)

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo proste i szybkie w wykonaniu :) Bardzo aromatyczne :)

    OlaKamecka Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 35 cmx20 cm

    • 250 g margaryny
    • 200 g cukru
    • sok z 1 cytryny
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 4 jajka
    • 200 g mąki pszennej tortowej
    • 75 g mąki ziemniaczanej
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • Na lukier
    • 100 g cukru pudru
    • sok z 1 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Miękkie masło (lub margarynę) ubić na gładką masę, dodać cukier, sok z połówki cytryny i skórkę z cytryny.
    2. Nadal miksując, dodawać kolejno po 1 jajku.
    3. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia, a następnie w dwóch porcjach dodać do masy. Zmiksować po każdym dodaniu.
    4. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (35 cm x 20 cm) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 35 minut (do suchego patyczka).
    5. Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny aby powstał lukier. Polać lukrem wystudzone ciasto.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis