Coxinhas - brazylijskie krokiety z kurczakiem

    Coxinhas - brazylijskie krokiety z kurczakiem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Coxinhas to popularna w Brazylii przekąska - pierożki, czy też krokiety nadziewane mięsem z kurczaka, owinięte w ciasto parzone, a następnie panierowane w mące, jajku i bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Można je podawać jako przekąskę, albo do obiadu, na ciepło. Na pewno posmakują też dzieciom.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 krokietów

    • Nadzienie
    • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka, ugotowane i rozdrobnione
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • posiekane zielone oliwki (do smaku)
    • sól i pieprz do smaku
    • Ciasto
    • 475 ml bulionu drobiowego
    • 30 g masła
    • 250 g mąki pszennej
    • sól do smaku
    • Panierka
    • 2 jajka, roztrzepane
    • mąka pszenna
    • bułka tarta
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

      Przygotować nadzienie:

    1. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę. Smażyć, aż się zeszkli. Dodać ugotowanego i rozdrobnionego kurczaka, oliwki i pietruszkę. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia i odstawić.
    2. Przygotować ciasto:

    3. w dużym rondlu na średnim ogniu podgrzać bulion z masłem, dosolić do smaku. Gdy zacznie wrzeć, dodać całą mąkę na raz i mieszać energicznie, aż powstanie pasta. Mieszać energicznie dalej, aż ciasto zacznie się odklejać od garnka i będzie gładkie. Zdjąć z ognia i odstawić aby ostygło.
    4. Gdy ciasto przestygnie już na tyle, że da się je ugniatać, wyrabiać je przez 2-3 minuty na stolnicy posmarowanej olejem, aż będzie gładkie.
    5. Faszerowanie:

    6. Nabrać porcję ciasta wielkości piłeczki do golfa i uformować w dłoniach kulkę. Zanurzyć palec wskazujący w oleju, wetknąć w środek kulki i przyciskając ciasto w kierunku jego brzegów, uformować małą miseczkę.
    7. Nałożyć do środka 2 łyżeczki nadzienia, a następnie zebrać brzegi ciasta i skleić nad nadzieniem (jak sakiewkę). Rozwałkować lekko w dłoniach, formując krokieta w kształt łezki.
    8. Odkładać gotowe łezki na stolnicę i przykryć wilgotną ściereczką.
    9. Przygotować panierkę - mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą nałożyć do 3 osobnych talerzy. Każdy krokiet obtaczać dokładnie w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce.
    10. W garnku rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Wlać go na tyle dużo, aby krokiety całe się w nim zanurzyły. Gdy olej będzie mocno rozgrzany, wkładać krokiety partiami (nie wszystkie na raz!) i smażyć po 7-10 minut, aż będą ładnie przyrumienione. Wyciągać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki.
    11. Krokiety można też smażyć we frytownicy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis