Bułeczki na przyjęcia

    Bułeczki na przyjęcia

    (0)
    3polubienia
    1godz.48min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Gdy wydajemy przyjęcie, podajmy własnoręcznie upieczone bułeczki, które staną się przebojem bufetu. Upieczmy je poprzedniego dnia, a przed podaniem odgrzejmy w piekarniku.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 bułeczek

    • 500 g mąki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    • 220–280 ml mleka
    • 3 łyżki oleju
    • 42 g drożdży
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 jajko
    • Do przystrojenia
    • 1 żółtko i 2 łyżki mleka do smarowania
    • sól gruboziarnista, kminek i mak do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 1godz.48min. 

    1. Zmieszać w misce mąkę, sól, olej, pieprz i startą gałkę muszkatołową. Podgrzać mleko do letniej temperatury, dodać drożdże, cukier i jajko, dokładnie wymieszać i wlać do miski.
    2. Zawartość miski wyrobić mikserem, tak żeby powstało lepkie ciasto. Przykryć ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
    3. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Wyrobić ciasto ręcznie na posypanym mąką blacie, zagniatając i uderzając przez 10 minut. Uformować z niego wałek i podzielić na 20 jednakowych części. Formować z nich precle, okrągłe bułeczki lub niewielkie obwarzanki i układać na blachach.
    4. Rozbełtać żółtko z mlekiem i posmarować pieczywo. Posypać solą gruboziarnistą, kminkiem i makiem. Większe bułeczki nadkroić z wierzchu na krzyż. Nakryć i zostawić na 30 minut, żeby wyrosły. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    5. Wkładać blachy pojedynczo do rozgrzanego piekarnika i piec 15–18 minut. Ostudzić nieco na drucianej podstawce i podawać, gdy pieczywo będzie jeszcze ciepłe.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis