Bułeczki na przyjęcia

    Bułeczki na przyjęcia

    3polubienia
    1godz.48min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Gdy wydajemy przyjęcie, podajmy własnoręcznie upieczone bułeczki, które staną się przebojem bufetu. Upieczmy je poprzedniego dnia, a przed podaniem odgrzejmy w piekarniku.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 bułeczek

    • 500 g mąki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    • 220–280 ml mleka
    • 3 łyżki oleju
    • 42 g drożdży
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 jajko
    • Do przystrojenia
    • 1 żółtko i 2 łyżki mleka do smarowania
    • sól gruboziarnista, kminek i mak do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 1godz.48min. 

    1. Zmieszać w misce mąkę, sól, olej, pieprz i startą gałkę muszkatołową. Podgrzać mleko do letniej temperatury, dodać drożdże, cukier i jajko, dokładnie wymieszać i wlać do miski.
    2. Zawartość miski wyrobić mikserem, tak żeby powstało lepkie ciasto. Przykryć ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
    3. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Wyrobić ciasto ręcznie na posypanym mąką blacie, zagniatając i uderzając przez 10 minut. Uformować z niego wałek i podzielić na 20 jednakowych części. Formować z nich precle, okrągłe bułeczki lub niewielkie obwarzanki i układać na blachach.
    4. Rozbełtać żółtko z mlekiem i posmarować pieczywo. Posypać solą gruboziarnistą, kminkiem i makiem. Większe bułeczki nadkroić z wierzchu na krzyż. Nakryć i zostawić na 30 minut, żeby wyrosły. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    5. Wkładać blachy pojedynczo do rozgrzanego piekarnika i piec 15–18 minut. Ostudzić nieco na drucianej podstawce i podawać, gdy pieczywo będzie jeszcze ciepłe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis