Placek drożdżowy w kształcie kwiatka z jagodami i borówkami

    Placek drożdżowy w kształcie kwiatka z jagodami i borówkami

    1polubienie
    3godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Placek trochę w innej formie, a mianowicie w kształcie pięknego kwiatka. Oczywiście z owocami - sezonowymi (w moim przypadku z jagodami i borówkami).

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża tortownica

    • 30 g drożdży
    • 1 szklanka mleka
    • 4 szklanki mąki
    • 7 łyżek cukru
    • 70 g masła
    • 2 jajka
    • 1/2 tabliczki białej czekolady
    • sezonowe owoce
    • cukier puder
    • sok z 1/2 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.45min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Do miski rozkruszamy drożdże, wlewamy podgrzane mleko, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Całość mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    2. Rozpuszczamy masło i czekamy aż przestygnie.
    3. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pozostałą mąkę, cukier i jajka. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy masło i dalej wyrabiamy ciasto.
    4. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
    5. Następnie przenosimy ciasto na stolnicę i wałkujemy na prostokątny placek o szerokości ok. 1 cm. Potem posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą i owocami.
    6. Ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na 4 cm plastry, które wykładamy do tortownicy. Na wierzch posypujemy jeszcze owocami. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
    7. Po wyrośnięciu ciasta, wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.
    8. Po wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    katalog inspiracji

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis