Przepyszny biszkopt

    Przepyszny biszkopt

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten przepis jest od mojej ukochanej prababci, która jeszcze żyje. Mam nadzieję, że wam posmakuje!!!

    szynszylka2004 Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 biszkopt

    • 7 jaj M
    • 200 g cukru
    • szczypta soli
    • 150 g mąki pszennej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy 75g cukru, ciągle mieszjąc, a nastepnie ubijamy dalej, aż białko będzie gęste i błyszczące.
    2. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i solą przez kilka minut na gęsty, jasny krem.
    3. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy. Przesiewamy przez sito do ubitych żółtek.
    4. Masę delikatnie mieszamy z połową białek. Po wymieszaniu dodajemy drugą część i krótko mieszamy.
    5. Pieczemy w temperaturze 190°C w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

    Rada:

    Biszkopt można wykorzystać w dowolny sposób. Ja zrobiłam ciasto biszkoptowe z kremem waniliowym, który pofarbowałam na 2 kolory różowy i zielony, zrobiłam to barwnikami spożywczymi w granulkach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis