Zupa serowo-cebulowa z dodatkami

    Zupa serowo-cebulowa z dodatkami

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Od jakiegoś czasu zabierałam się za zrobienie zupy cebulowej i w końcu, po pierwszej porażce, druga wyszła tak dobra, że postanowiłam podzielić się swoim przepisem :) Nie jest to tradycyjna francuska zupa serowa, ani też tylko cebulowa, więc to takie połączenie. Ja jem ją zagryzając bułką by była bardziej syta, może być grahamka albo co kto lubi :)

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 kg cebuli
    • 2-3 łyżki masła roślinnego
    • papryka ostra
    • sól
    • pieprz
    • 1 kostka rosołowa (najlepiej wołowa)
    • parę ziaren ziela angielskiego
    • listek laurowy
    • około 200 gram serka topionego śmietankowego
    • maggi
    • czosnek granulowany
    • 1 średni pomidor malinowy
    • 3-4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
    • 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cebulę dokładnie obieram i płuczę pod zimną wodą. Kroję całą w paski i przekładam wszystko do miski by zrobić miejsce na desce.
    2. W międzyczasie rozgrzewam masło na patelni i już na rozgrzaną wsypuję całą cebulę. Posypuję ją ostrą papryką, mieszam delikatnie by nie wysypać i przykrywam przykrywką. Czekam aż cebula będzie dobrze usmażona co jakiś czas ją mieszając, a gdy już jest zeszklona i zarumieniona zdejmuję ją z gazu.
    3. Do garnka wlewam około 1,5 l wody i gotuję dosypując sól, pieprz, kostkę rosołową, ziele i listek laurowy. Gdy wszystko chwilę się podgotuje, wrzucam cały ser topiony i dokładnie mieszam.
    4. Doprawiam maggi do smaku i zmniejszam gaz pod zupą. Gdy ser jest już dobrze roztopiony dosypuję trochę granulowanego czosnku i dokładam ostrożnie naszą cebulę. Zupa powinna pogotować się tak około 5 minut.
    5. Na koniec gotowania kroję pomidora na większe kostki i razem ze szczypiorkiem i koperkiem wrzucam do zupy. Gotuję tak jeszcze około 10 minut.
    6. Biorę bułkę i kroję ją tak jak chleb i podaję z lekko ostudzoną zupą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis