Zupa z makaronem soba i tofu

    Zupa z makaronem soba i tofu

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ta pożywna zupa doprawiona aromatycznymi ziołami, imbirem i czosnkiem, z pływającymi kostkami tofu i długimi wstążkami brązowego makaronu ma oryginalny smak japońskich potraw. Jest wyśmienitym niskotłuszczowym daniem wegetariańskim, a dzięki zawartości tofu dostarcza również dużo białka.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 150 g japońskiego makaronu gryczanego soba
    • 225 g różnych warzyw - główek szparagów, brokułów, marchewki, kalafiora, fasolki szparagowej lub młodego groszku w strączkach
    • 100 ml jasnego sosu sojowego
    • 300 ml bulionu warzywnego
    • 4 łyżki alkoholu ryżowego (sake lub mirinu) bądź wytrawnego sherry
    • 280 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę
    • 2 posiekane cebulki dymki
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, posiekana
    • 1 łyżka posiekanej mięty
    • 1 łyżka posiekanej kolendry
    • 1 duży zmiażdżony ząbek czosnku
    • 1/2 łyżeczki utartego świeżego korzenia imbiru
    • 2 łyżeczki oleju sezamowego (według uznania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Zagotować wodę w dużym garnku. Gotować makaron soba przez około 6 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente.
    2. W tym czasie pokroić warzywa na kawałki wielkości kęsa. Dodać je do makaronu na ostatnie 3-4 minuty gotowania.
    3. Odsączyć makaron i warzywa. Do wywaru z warzyw dodać pozostałe składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Dodać makaron z warzywami i bardzo krótko podgrzewać.
    4. Nalać do głębokich miseczek. Podać łyżki oraz widelce lub pałeczki do nabierania stałych składników zupy.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Zamiast tofu można dodać do zupy 225 g obranych i ugotowanych krewetek albo pokrojonego w kostkę, obranego ze skóry i ugotowanego kurczaka lub indyka. * • Zamiast mięty i kolendry, albo oprócz nich, możemy dodać świeżej bazylii, a olej sezamowy zastąpić olejem z nasion dyni lub z orzechów włoskich. * • Makaron gryczany soba można zastąpić makaronem z mąki pszennej lub ryżowym.

    Zalety

    • Coraz więcej doniesień z całego świata potwierdza, że jedzenie nasion soi i produktów sojowych, na przykład tofu, zmniejsza ryzyko powstania niektórych nowotworów, chorób serca i osteoporozy, a także łagodzi dokuczliwe objawy towarzyszące menopauzie.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C, wapń, żelazo * ✓✓ B1, E, niacyna, kwas foliowy, miedź, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis