Deser z nasion chia z mango

    Deser z nasion chia z mango

    Zapisz do ulubionych
    11godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wegański, bezglutenowy deser a bazie mleka kokosowego i nasion chia, bez dodatku cukru czy innych słodzików. Zamiast mleka kokosowego można użyć niesłodzonego mleka migdałowego, a zamiast mango można dodać mus z rabarbaru. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 ml mleka kokosowego
    • 4 kopiate łyżki nasion chia
    • Do podania
    • 1 duże dojrzałe mango, pokrojone w kostkę
    • świeża mięta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +11godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 11godz.10min. 

    1. Dobrze wymieszać nasiona chia z mlekiem kokosowym. Odstawić na 3 godziny, aby nasiona napęczniały.
    2. Nałożyć mleko kokosowe z nasionami do 4 szklanek lub pucharków. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin lub na noc.
    3. Na wierzch deseru nałożyć posiekane mango i ozdobić listkami mięty. Podawać

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis