Frittata z serem halloumi i cukinią

    (5)

    Cukinia, świeże zioła i słony ser halloumi świetnie komponują się razem w tym prostym daniu. Aby zrobić porcję na 4 osoby wystarczy podwoić składniki i użyć większej patelni.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 duża cukinia, starta na tarce i wyciśnięta z soku
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
    • 1 łyżka posiekanego koperku
    • 4 duże jajka, roztrzepane
    • 1/2 opakowania (czyli 100 g) sera halloumi, pokrojonego w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Przygotować małą żeliwną patelnię, którą będzie można wstawić do piekarnika. Rozgrzać grill w piekarniku.
    2. Wlać do patelni oliwę i podgrzać na średnim ogniu. Dodać startą cukinię i szczyptę soli. Smażyć, aż cukinia zmięknie, a następnie dodać miętę i koperek i smażyć jeszcze przez minutę.
    3. Roztrzepać jajka i przyprawić solą i pieprzem. Wlać na patelnię. Lekko przemieszać i poczekać, aż spód się zetnie. Kiedy spód zacznie się ścinać, przesunąć szpatułką wzdłuż brzegów frittaty, sprawdzając, czy nie przywarła do patelni.
    4. Kiedy brzegi fritatty też zaczną się ścinać, na wierzchu ułożyć plasterki sera. Wstawić patelnię do piekarnika rozgrzanego na funkcji grill na 5-10 minut. Frittata jest gotowa gdy wierzch się całkiem zetnie, a ser będzie lekko przyrumieniony.
    5. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis