Halloumi z sosem pomidorowym

    Halloumi z sosem pomidorowym

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ser halloumi świetnie smakuje z sosem pomidorowym z miętą. Ja go podaję w ten sposób na stostowanym chlebie na kolację albo na lunch, ale można go też podać na obiad z ziemniakami i surówką. Do sosu można użyć pomidorów z puszki.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 6 plasterków sera halloumi
    • 1 duży dojrzały pomidor, posiekany
    • 1/4 łyżeczki chili w płatkach
    • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
    • sól do smaku
    • 2 łodyżki świeżej mięty
    • 2 kromki wiejskiego chleba, stostowane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W małej patelni rozgrzać łyżkę oliwy na średnim ogniu. Dodać ser i smażyć aż się ładnie przyrumieni z każdej strony - zajmie to ok. 8 minut. Zdjąć ser z patelni i trzymać w cieple aby nie wystygł.
    2. Na patelnię wlać łyżkę oliwy i dodać posiekanego pomidora. Doprawić papryką chili, oregano i solą. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a następnie dodać posiekane liście mięty i gotować jeszcze przez minutę lub dwie.
    3. Na talerzu ułożyć kromki stostowanego chleba, posmarować je sosem i nałożyć plasterki sera. Podawać na ciepło!

    Rada:

    Przed nałożeniem sosu kromki chleba można natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis