Bazyliowy sernik z frostingiem truskawkowym

    Bazyliowy sernik z frostingiem truskawkowym

    1polubienie
    9godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Piękny sernik o kremowej konsystencji i bazyliowym smaku, z musem truskawkowo-śmietanowym na wierzchu, na spodzie z kakaowych ciasteczek. Zachwyci wszystkich!

    BeataŚniechowska Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 25 cm

    • Spód
    • ok. 200 g kakaowych ciasteczek owsianych
    • 2 łyżki roztopionego masła
    • Sernik bazyliowy
    • 2 doniczki bazylii
    • 3 duże jaja
    • 125 g masła w temperaturze pokojowej
    • 150 g cukru pudru
    • 25 g mąki ziemniaczanej
    • 150 g śmietanki 36 %
    • 250 g serka mascarpone
    • 600 g twarogu sernikowego zmielonego
    • Mus truskawkowy
    • ok. 8 g żelatyny
    • 200 g zmiksowanych truskawek (mogą być mrożone, odsączone lekko z soku)
    • 50 g cukru
    • 220 g śmietanki 36% (schłodzonej)
    • Dekoracja
    • świeże truskawki, listki bazylii, cukier puder

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.45min. 

      Spód:

    1. Dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
    2. Ciasteczka zmielić w malakserze/rozdrabniaczu, dodać roztopione masło i zmiksować do połączenia. Masą wyłożyć dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.
    3. Sernik bazyliowy

    4. Zmiksować listki bazylii z jajami (blenderem).
    5. Masło z cukrem pudrem utrzeć na bardzo puszystą masę (ok. 5 minut), zmniejszyć obroty, dodać masę jajeczno - bazyliową.
    6. Dodać mąkę ziemniaczaną, śmietankę, mascarpone i serek i szybko wymieszać (jak się uda to wymieszać rózgą, miksowanie spowoduje, że masa się napowietrzy i sernik najpierw mocno urośnie, a później spektakularnie opadnie). Ewentualnie na wolnych obrotach wymieszać, a później domieszać ręcznie.
    7. Wyciągnąć tortownicę ze spodem z lodówki, wylać masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 st C. Piec ok. 1 godzinę.
    8. Następnie uchylić drzwi pieca i zostawić do całkowitego wystudzenia. Sernik włożyć na ok. 6 godzin do lodówki.
    9. Mus truskawkowy:

    10. Namoczyć żelatynę w 40 g zimnej wody.
    11. Zmiksować owoce. 1/3 owoców zagotować z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści. Ściągnąć z ognia, dodać żelatynę, wymieszać, dodać resztę soku owocowego. Wystudzić w temperaturze pokojowej.
    12. Ubić śmietankę (nie za mocno, na tzw. pianę do golenia). Do zimnej, ubitej śmietanki, dodać wystudzoną masę truskawkową, wymieszać silikonową łopatką.
    13. Wyciągnąć sernik, wylać na jego górę mus truskawkowy, łopatką porobić fale, powrzucać kilka połówek truskawek (z szypułkami) + udekorować świeżymi listkami bazylii. Całość oprószyć cukrem pudrem.
    14. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny aby mus stężał.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis