Bulion z makaronem soba i z tofu

    Bulion z makaronem soba i z tofu

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta pyszna zupa w stylu japońskim, z dodatkiem świeżych ziół, z imbirem i czosnkiem, kawałkami sera tofu oraz długimi paskami makaronu gryczanego, jest bogatym w białko wegetariańskim daniem, z małą zawartością tłuszczu. Świetnie nadaje się na lunch lub na kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g makaronu soba (japońskiego makaronu gryczanego)
    • 230 g mieszanki warzyw (szparagów, brokułów, marchewki, kalafiora, fasolki szparagowej, groszku cukrowego)
    • 100 ml jasnego sosu sojowego
    • 300 ml wywaru z warzyw
    • 4 łyżki wina ryżowego (sake lub mirin) albo wytrawnego sherry
    • 280 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę
    • 2 cebulki dymki, posiekane
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, posiekana
    • 1 czubata łyżka świeżej mięty, posiekanej
    • 1 czubata łyżka świeżej kolendry, posiekanej
    • 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
    • ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
    • 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego (według uznania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Zagotować duży rondel wody, wrzucić makaron soba i gotować 6 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
    2. W czasie gotowania makaronu pokroić warzywa na kawałki wielkości kęsa. Dodać je do gotującego się makaronu na ostatnie 3–4 minuty.
    3. Odcedzić makaron i warzywa na dużym sicie. Wszystkie pozostałe składniki włożyć do pustego rondla. Podgrzewać do zagotowania, a potem zmniejszyć ogień i dalej gotować na wolnym ogniu. Dodać makaron z warzywami, gotować jeszcze krótką chwilę, aż wszystko się dobrze podgrzeje.
    4. Podawać w głębokich miseczkach, z łyżką i widelcem do wybierania makaronu (wywar można też wypić).

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓ ✓✓ wapń, żelazo * ✓ ✓ B1, E, niacyna, kwas foliowy, miedź, potas

    Zalety

    • Coraz więcej badań prowadzonych na całym świecie potwierdza, że jedzenie soi i produktów sojowych, takich jak tofu, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na niektóre nowotwory, choroby serca, osteoporozę, a także łagodzi objawy związane z menopauzą.

    Inne propozycje

    • Zamiast tofu można dodać 230 g obranych krewetek lub pokrojonego w kostkę i obranego ze skóry kurczaka lub indyka. * • Zamiast mięty i kolendry (albo razem z nimi) można wziąć świeżą bazylię, a zamiast oleju sezamowego – olej z pestek dyni lub z orzechów włoskich. * • Można także zastąpić makaron soba makaronem zwykłym albo ryżowym, odpowiednio zmieniając czas gotowania (według instrukcji na opakowaniu).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis