Tarta owsiano-kokosowa z kremem jaglanym

    Tarta owsiano-kokosowa z kremem jaglanym

    1polubienie
    3godz.45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Oto moja weekendowa propozycja na bezglutenową tartę z kremem jaglanym. Spód od niej można wykorzystać na wiele sposobów i napełnić go np. nutellą z awokado, albo innym ulubionym kremem. zamiast owoców można polać tartę polewą czekoladową.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta

    • Spód
    • 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
    • 1/2 szklanki mąki kokosowej
    • 2 łyżki oleju kokosowego
    • 3 łyżki cukru kokosowego
    • 100 g orzechów laskowych
    • 50 ml mleka roślinnego
    • Krem
    • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
    • 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (używam mleka migdałowego)
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 4 łyżki wiórków kokosowych
    • szczypta soli
    • 100 g nerkowców namoczonych na godzinę w gorącej wodzie (odsączonych przed dodaniem)
    • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
    • 3 łyżki cukru kokosowego, albo innego słodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

      Spód:

    1. Piekarnik rozgrzewam do 180°C. Średnią tortownicę smaruję olejem kokosowym.
    2. Wszystkie składniki na spód miksuję przez chwilę, aby powstała gęsta masa.
    3. Wyklejam tortownicę ciastem zaczynając od brzegów (robię je na 1cm, góra 1,5 cm).
    4. Piekę przez 15 minut.
    5. Krem:

    6. Kaszę jaglaną prażę przez chwilę w garnku z grubym dnem. Płuczę dokładnie na sicie. Zalewam 1 i 1/2 szklanką mleka, dodaję cynamon, wiórki kokosowe i szczyptę soli. Zagotowuję i przykręcam gaz do minimum, a garnek szczelnie przykrywam. Nie mieszam kaszy, ponieważ może się przypalić. Gotuję 15 minut.
    7. Do gorącej kaszy dodaję orzechy nerkowca, cukier kokosowy i 1/2 szklanki mleka i miksuję na bardzo gładką masę.
    8. Krem przekładam na podpieczony spód i ozdabiam ulubionymi owocami.
    9. Chłodzę w lodówce minimum 2-3 godziny.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Przy zielonym stole

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis