Chłodnik buraczkowy (litewski)

    Chłodnik buraczkowy (litewski)

    1polubienie
    10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybki i prosty chłodnik z burakiem, ogórkiem i rzodkiewkami, na bazie jogurtu naturalnego. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 pęczek koperku
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 1 średni ogórek szklarniowy
    • 1 średni ugotowany burak
    • 5-6 rzodkiewek
    • 3 jogurty naturalne typu greckiego
    • ½ szklanki wody niegazowanej
    • sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
    • 2 jajka ugotowane na twardo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Koperek i szczypiorek posiekać. Ogórka i ugotowanego buraka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, a rzodkiewkę w ćwierć krążki.
    2. Wszystko połączyć z jogurtem, dodać wodę i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
    3. Gotowy chłodnik wlać do miseczek, na wierzch położyć np. ugotowane, pokrojone w cząstki jajko. Udekorować gałązkami koperku.
    4. Koniecznie podawać dobrze schłodzony! Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis