Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

    Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna regionalna kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na www.smakiregionu.pl!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 średnie polędwiczki wieprzowe
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju
    • 100 ml wina białego wytrawnego
    • 3-4 łyżki chrzanu tartego
    • 400 ml słodkiej śmietanki 18%
    • sól, cukier do smaku
    • 4 jajka ugotowane na miękko
    • 1 mały pęczek szczypioru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Polędwiczki wieprzowe doprawić solą i pieprzem, i odstawić na minimum godzinę do lodówki.
    2. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić ok. 10 minut.
    3. Chrzan połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą i cukrem. Całość wlać na patelnię po polędwiczkach i zagotować.
    4. Ugotowane na miękko jajka przekroić na pół na talerzu, tak aby żółtko się rozlało. Obok położyć pokrojone w grube plastry polędwiczki. Polać gorącym sosem chrzanowym i udekorować grubo pokrojonym szczypiorem.
    5. Polędwiczki podawać z kluskami kujawskimi lub makaronem wstążki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis