Młode buraki i ziemniaki w mleku kokosowym

    Młode buraki i ziemniaki w mleku kokosowym

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Stojąc w zieleniaku i patrząc na stragany z warzywami i owocami dostaję prawdziwego zawrotu głowy. Myślę, że niektórzy z Was też:). Najzwyczajniej nie wiem co kupić, bo chętnie zjadłabym wszystko: arbuza z fasolką, bób z pesto z natki pietruszki, młode ziemniaczki z koperkiem, porzeczki i borówki...ale chętnie też jeżyny zapijane sokiem z marchewki. Nie wiem jak Wy, ale ja kocham lato i cieszę się, że obdarza nas ono taką obfitością plonów. Nie mam wtedy problemu z wymyślaniem co ugotować, często wystarczą dwa lub trzy składniki, aby przygotować pyszną zupę, danie jednogarnkowe, albo deser. Dzisiaj w moim garnku najważniejsze są młode buraki, to właśnie one nadały daniu piękny, nasycony kolor. Nie obieram ich ze skórki ponieważ kupuję buraki ekologiczne. Kolejnym dodatkiem są pyszne młode ziemniaki od Pani Kasi i seler naciowy od sąsiadki z ogródka - trzy podstawowe składniki, które stworzyły cudowną kompozycję smaku, koloru i zapachu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1-2 łyżki oleju kokosowego
    • 2 cebule pokrojone w piórka
    • 6 młodych buraków dobrze umytych i pokrojonych w małe kawałki (u mnie półplasterki)
    • 8 małych ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki
    • 1 puszka pomidorów
    • 1 puszka mleka kokosowego
    • 5 łodyg selera naciowego pokrojonego w małe kawałki (dodaję też trochę listków)
    • przyprawy: 1 łyżeczka zmielonej kolendry, 1 łyżeczka curry, sól i pieprz
    • 1 pęczek kolendry albo natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na oleju kokosowym podsmażam cebulę, buraki, i ziemniaki (około 5 minut), ciągle mieszając.
    2. Dodaję pomidory, mleko kokosowe, selera naciowego i przyprawy. Gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiam solą i pieprzem oraz posypuję kolendrą lub natką pietruszki.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Przyzielonymstole

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis