Zupa grzybowa z ziołowymi grzankami z ciabatty

    Zupa grzybowa z ziołowymi grzankami z ciabatty

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Z mieszanki świeżych leśnych grzybów możemy szybko przygotować zupę o niepowtarzalnym smaku. Zamiast ją zagęszczać lub przecierać, podajmy ją w postaci lekkiego bulionu, w którym będziemy mogli wyraźnie wyczuć odrębne smaki grzybów, warzyw i ziół.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 mała drobno posiekana cebula
    • 1 mały drobno posiekany koper włoski
    • 1 posiekany ząbek czosnku
    • 500 g różnych świeżych, grubo pokrojonych grzybów, takich jak kurki, podgrzybki lub prawdziwki
    • 900 ml wrzątku
    • 1,5 pokruszonej kostki bulionu warzywnego albo 1 łyżka wegety
    • 8 cienkich kromek chleba ciabatta
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki posiekanych liści świeżej mięty
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cebulę i koper, smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, często mieszając, aż warzywa lekko zmiękną. Mieszając, dodać czosnek i grzyby i smażyć przez 5 minut. Wlać wrzącą wodę, dodać przyprawę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 10 minut.
    2. Rozgrzać opiekacz. Cienko posmarować kromki ciabatty z obu stron pozostałą łyżką oliwy i opiekać je po 1 minucie z każdej strony, aż się zrumienią. Pokroić kromki w kostki i włożyć do miseczki. Posypać natką oraz miętą i wymieszać.
    3. Spróbować zupę i w razie potrzeby doprawić do smaku. Rozlać do miseczek. Dodać grzanki. Podawać od razu.

    Inne propozycje

    • Żeby przyrządzić pożywną kremową wersję zupy, zagęszczamy ją żółtkiem jaja zmieszanym ze śmietanką. Roztrzepujemy 1 żółtko z 4 łyżkami niskotłuszczowej śmietanki. Dodajemy do zupy i podgrzewamy na małym ogniu przez 30 sekund. Zupa nie powinna się zagotować, żeby żółtko się nie ścięło. Podajemy od razu. * • Koper włoski można zastąpić pokrojonym w kostkę selerem naciowym. * • Do zupy można dodać suszone grzyby, lecz przyrządzenie jej będzie trwało nieco dłużej. Zużyjemy około 15 g suszonych borowików oraz 225 g świeżych podgrzybków. Zalewamy borowiki częścią przygotowanego wrzątku i po 15 minutach dodajemy je do zupy wraz z wodą. Podgrzybki podsmażamy z czosnkiem jak w 1. punkcie przepisu.

    Zalety

    • Według medycyny Wschodu grzyby pobudzają układ odpornościowy. Chińczycy stosują je w celach leczniczych od ponad 6000 lat. Grzyby są pożytecznym źródłem witamin z grupy B - witaminy B6, kwasu foliowego i niacyny, a także miedzi. * • Kromki ciabatty smarujemy oliwą i opiekamy, zanim pokroimy je w kostkę. Takie grzanki będą zawierać niewiele tłuszczu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, miedź * ✓✓ B6, C, niacyna * ✓ kwas foliowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis